Sperm machine

”Sperm sewing machine oil”. Helsingin pitäjän kirkonkylän vanhalta tilalta löytyneen lasipullon kirjoitus herätti ihmetystä. Millä sitä entisaikoihin oikein voideltiinkaan ompelukoneita? Kysymys oli visainen. Vanhemmille ihmisille tämä ei ehkä ole mikään ihmeellinen asia, mutta meille vähän nuoremmille tämä oli kyllä täysin outo tuote. Asiaa piti selvittää!

Kuva: Antti Yrjönen / VKM

Kirkonkylän pullolöydön myötä selvisi lopullisesti myös itseäni pitkään askarruttanut mysteeri. Ensimmäisillä palkollisilla kaivauksillani vuonna 2000 Lapinjärvellä löysin nimittäin itse pellossa sijaitsevalta kivikautiselta asuinpaikalta lasinsirpaleen, jossa oli teksti ”sperm machine”. Luulin palaa oikeasti jonkinlaiseksi vitsiksi. Se oli niinkin hyvä vitsi, että vein palasen taukotilaamme ja laitoin sen esille ikkunalaudalle. En kuitenkaan keksinyt mitään hyvää loogista selitystä palalle. Paras arvaukseni oli, että se olisi voinut liittyä jotenkin siitossonneihin. Vaikka tietoyhteiskunnassa elämmekin, ei hakukoneista ollut tässä asiassa hyötyä. Löydetyn tekstinpätkän syöttäessä osumia tuli kyllä valtava määrä, mutta eivät ne minulle lasinpalan salaisuutta paljastaneet.

Olin jo melkeinpä unohtanut löytämäni lasinpalan, kun minuun oli yhteydessä arkeologikollega, joka oli myös ollut Lapinjärven kaivauksilla. Häntäkin oli selvästi vaivannut löytämäni lasinpala ja siinä ollut teksti. Hänen kaverinsa olikin selvittänyt mistä oikein oli kyse ja kertoi sen minullekin (En tiedä mitä hakusanoja hän oli käyttänyt…). Sain silloin kuvan vastaavasta kokonaisesta pullosta kuin mitä Kirkonkylästä löytyi tänä kesänä. Osasin siis asiantuntijana heti kertoa löytäjälle mistä oikein oli kyse. Samalla oli taas tullut todistettua, että hyvä tutkijayhteistyö kantaa hienoa hedelmää!

”Sperm sewing machine oil” oli tietenkin valaan rasvaa eli kaskelotin öljyä eli spermaseettia, jota saatiin kaskelotin päästä. Vastaavanlaisia pulloja, kuin Kirkonkylästä löytynyt, on valmistettu 1800-luvun lopulla ja 1900-luvun alussa. Tällaiset pullot olivat varmasti aika yleisiä monessa kodissa. Sitä käytettiin pullon tekstin mukaisesti myös ompelukoneiden rasvaamiseen. Valaanrasvaa tuotettiin pitkälle 1900-luvulle. Vasta 1986 voimaan tullut maailmanlaajuinen valaanpyyntikielto toi stopin valaanrasvan suurmittaiseen tuottamiseen.

Kun pullon kaikki neljä sanaa kirjoittaa hakukoneeseen, osuu tuloksetkin nimenomaan ompelukoneöljypullohin. Mutta ensimmäinen sana aiheutti näemmä edelleenkin hämminkiä. Yhden kuvan keskustelukentässä käytiin seuraava keskustelu:
Kysymys: ”How did they get those big whales to cooperate :)”
Vastaus: ”hahaha I think it was the oil from the whale not the sperm..lol”