Metallinetsintä Vantaalla

Metallinilmaisinharrastuksen suosio on nousussa, ja saammekin tänne kaupungille tasaisin väliajoin kyselyitä aiheesta. Sen takia olemme koonneet listauksen asioista, joita metallinilmaisimen kanssa täytyy ottaa huomioon Vantaan kaupungin alueella.

Missä saan harrastaa metallinetsintää?

Ota ensimmäiseksi selvää jokamiehenoikeuksista, maanomistajan oikeuksista ja lainsäädännöstä. Metallia saa etsiä niissä paikoissa, joissa sitä ei ole kielletty lainsäädännöllä tai muilla perusteilla. Kaivamiseen tarvitaan kuitenkin maanomistajan lupa.

Suomessa saa kulkea muiden omistamilla alueilla ns. jokamiehenoikeudella, mutta sääntöön on poikkeuksia. Kulkeminen ei ole sallittua esimekriksi pihamailla, istutuksilla tai viljelyksessä olevilla pelloilla eikä puolustusvoimien käytössä olevilla alueilla.

Mårtensbyn Lillaksen muinaisjäännösalueen vieressä oli viljelyksiä toukokuussa 2021.
Kuva: Stella Karlsson, Vantaan kaupunginmuseo

Voinko kysyä jostain, onko pelto viljelyksessä?

Kiinteistöjen omistajatietoja voi tiedustella Vantaan kaupungin mittausosaston asiakaspalvelusta, p. (09) 839 22242 sekä maanmittauslaitokselta.

Vantaan kaupungin omistamat peltoalueet ovat pääsääntöisesti vuokrattuina yksityisille viljelijöille ja vain pieni osa on kaupungin omassa viljelyksessä. Kaupungilla ei siis yleensä ole tietoa, onko peltoalueilla kasvavaa viljaa tai muuta vastaavaa.

Missä saan kaivaa?

Maan kaivamiseen tarvitaan maanomistajan lupa. Kaivaminen on kuitenkin aina kielletty esimerkiksi luonnonsuojelualueella ja muinaisjäännösalueella. Kaupungin omistamille maille voit hakea luvan sähköisen Lupapiste-asiointipalvelun kautta.

Kaupungin alueella täytyy ottaa huomioon myös monenlaiset maanalaiset rakenteet. Maan sisällä risteilee johtoja, putkia, kaapeleita, tunneleita yms. Näitä tulee luonnollisesti varjella. Lisäksi esimerkiksi kiinteistöjen rajamerkkien turmeleminen on lailla kiellettyä.

Vain osa Vantaan muinaisjäännösalueista on merkitty kyltillä. Helsingin pitäjän kirkonkylässä kyltti kertoo keskiaikaisesta pappilasta.
Kuva: Stella Karlsson, Vantaan kaupunginmuseo

Mistä tiedän, mikä on muinaisjäännösalue?

Metallinetsintää ja kaivamista ei saa harjoittaa muinaisjäännösalueilla. Muinaismuistolailla rauhoitetut muinaisjäännösalueet löytyvät Museoviraston ylläpitämästä muinaisjäännösrekisteristä.

Kuvakaappaus osoitteesta kartta.vantaa.fi (29.9.2021).

Muinaismuistoalueita voi tarkastella myös Vantaan karttapalvelusta. Klikkaamalla vasemmassa reunassa olevasta valikosta Aineistot -> Kiinteistöt ja rakentaminen -> Historialliset rak. kohteet, löytyy Vantaan alueen muinaisjäännösrajaukset. Vinkki: klikkaamalla kartalta Kiinteistöt alueina -kohtaa löytyy myös omistajatietoja, jos haluat kysyä lupaa jonkin muun kuin muinaismuistoalueen kaiveluun.

Mitä teen, jos löydän jotain?

Jos metallinpaljastimen avulla löytyy yli 100 vuotta vanhoja esineitä, kaivaminen täytyy lopettaa välittömästi. Esineet pitää ilmoittaa Museovirastolle heidän Ilppari -järjestelmänsä kautta. Asiasta voi myös olla yhteydessä Vantaan kaupunginmuseoon (arkeologi Andreas Koivisto, andreas.koivisto@vantaa.fi, puh. 050 302 4926).

Huomaathan, että löytöihin sovelletaan muinaismuistolain lisäksi löytötavaralakia ja mahdollisesti myös vesi- ja merilakeja sekä esimerkiksi lakeja avaruuslentäjien pelastamisesta ja palauttamisesta sekä avaruusesineiden palauttamisesta.

Silvolan muinaisjäännösalueella on vanhoja kaivoskuiluja sekä louhinnassa syntyneitä kivikasoja.
Kuva: Stella Karlsson, Vantaan kaupunginmuseo

Mistä saan lisää vinkkejä metallinetsintään?

Museoviraston nettisivuilta löytyy paljon tutustumisen arvoista tietoa metallinilmaisimen käytöstä ja muinaisjäännöksistä.

Metallinetsinnän harrastajilla on myös kerhoja. Jos asia alkaa kiinnostaa enemmän, hyödyllisiä vinkkejä harrastamiseen antaa esimerkiksi Suomen metallinetsijät ry. Yhdistyksestä löytyy myös muita samanhenkisiä ihmisiä.

Tavastkullan kartanon paikka on autioitunut 1700-luvulla. Muinaisjäännösalueella voi erottaa maakuoppia ja kivikasoja kohdissa, joissa on ollut kartanoalueen rakennuksia.
Kuva: Stella Karlsson, Vantaan kaupunginmuseo

Toivottavasti pääset näillä tiedoilla eteenpäin. Ja jos jotakin kiinnostavaa löytyy matkan varrella, olethan yhteydessä museon suuntaan!